Gidsen

Leeftijd: 11-15 jaar Geslacht: meisjes Wanneer: Elke zaterdag van 14:30 tot 17:00 uur. Gidsen zijn meiden van 11 jaar tot 15 jaar. Je bent lid van de landelijke scouting Nederland organisatie. Het doel van scouting is om samen met de andere de wereld te ontdekken. Dat klinkt lekker vaag, maar in de praktijk doen we gewoon leuke leerzame dingen. Een paar voorbeelden: het maken van je eigen houtvuurtje en daarop koken, het lopen van een tocht met kaart & kompas, het bouwen van een keuken met pionierpalen (houten palen) & touwen of gewoon gezellig met elkaar naar het zwembad. De jongens van deze leeftijd zitten bij een speltak die de verkenners heet. Sommige activiteiten –zoals zomerkamp- doen wij samen met de verkenners. Dat is namelijk wel zo gezellig! Als je te oud voor de gidsen bent ga je naar de explorers. Dit zijn jongens en meisjes van ongeveer 15 tot 17 jaar.

De opkomsten

De opkomsten van de gidsen zijn in principe elke zaterdag van 14.30 uur tot ongeveer 17.00 uur. Zorg dat je op tijd aanwezig bent want het kan voorkomen dat we op de fiets ergens heen gaan en dat we meteen vertrekken. Over de fiets gesproken, het is de bedoeling dat je iedere week je fiets mee neemt naar scouting, daar we wel eens met de fiets op pad gaan. Misschien woont een van de andere gidsen bij jouw in de buurt en kun je meefietsen. Dat is wel zo gezellig en ook een stuk veiliger.

We gaan ongeveer twee keer per jaar op weekendkamp. Dit kamp duurt meestal van vrijdagavond tot zondagmiddag. Tijdens zo'n weekend kamp gaan wij bijvoorbeeld met de rugzak door Nederland wandelen. In de zomervakantie gaan we een week op kamp. Dit lange kamp gebeurt meestal gewoon in Nederland op een van de vele labelterreinen van Scouting Nederland. Vast op het programma staat het opbouwen van je kampje en een meerdaagse hike (wandeltocht). Deze tocht loop je overigens –net zoals alle andere programma’s- samen met je patrouille. Een patrouille is een vast groepje gidsen waar je elke week met optrekt tijdens het programma. Dat is wel zo gezellig, want dan maak je veel eerder vriendinnen. De gidsen slapen tijdens alle kampen in tenten of onder een zeiltje en je moet altijd zelf koken op houtvuur!

Bij de gidsen moet je heel veel zelf doen en regelen. Dat is anders dan bij de "jongste speltakken van scouting", zoals bijvoorbeeld de kabouters. Zo zijn de brieven die je krijgt gericht aan jou en je ouders. Het is dus ook de bedoeling dat je deze brief nadat je hem zelf hebt gelezen aan je ouder(s) en/of verzorgers geeft.

Bij de gidsen doen we heel veel speciale dingen. Eigenlijk is alles speciaal! Een paar jaarlijks terugkerende speciale opkomsten zijn:

RSW/LSW

Elk jaar doen we mee aan een wedstrijd met alle 30 andere groepen verkenners/gidsen uit het Gooi. Een heel weekend lang wordt je dan beoordeeld op koken, tent opzetten, hike lopen, je thema en nog duizend andere zaken. Dit is een erg gezellig weekend waarin je met je patrouille zelf veel mag beslissen, en scouts van andere groepen kan ontmoeten.

Waanzinnige winterwandeling(WWW)

Samen met de verkenners gaan we een avond/nacht lopen door het donker. Heel koud, maar ook heel gezellig en leerzaam.

Sinterklaas

Zo rond 5 december geven wij elkaar cadeaus en blijven we gezellig eten.

Groepsactiviteiten

Met alle andere jeugdleden van de Vasanta gaan we dan bijvoorbeeld een weekend kamperen (groepsweekend), een groot spel doen (jaarsluiting) of iets anders met elkaar doen.

Verlate opkomst

Soms is het gewoon gezellig om met elkaar te blijven eten. Meestal maken wij er dan wat gezelligs van!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijven bij de gidsen? Dat kan hier!

INSCHRIJFFORMULIER SCOUTING VASANTA

Bovenstaand bestand kan je gemakkelijk downloaden als Microsoft word bestand (.docx) en alle benodigde informatie invullen. Na het invullen mag het bestand opgeslagen worden als pdf. en gemaild worden naar [email protected].

gidsen team

Niels
NielsGidsenleiding
Thijs
ThijsGidsenleiding